Wednesday, November 21, 2007

Finlandia-raati kriisissä? | F-prize

Finlandia-raadin mukaan vuonna 2007 julkaistu 'teksti huutaa kustannustoimittajan punakynää´, kuten Irma Stenbäck raportoi (HS 18.11.). Mutta mitä kynää huutavat esimerkiksi nämä raadin luonnehdinnat ehdokaskirjoista:

”Kerronnassa on syvää haikeutta”, ”heissä on sisaruuden väkevää elämänvoimaa”, ”eletyn elämän luotaus”, ”kipeiden ratkaisujen paino”, ”vaatii rankkaa rehellisyyttä”, ”monen lukukerran romaani”, ”kipeä, kaunis romaani”, ”tarina elää sanoissa”, ”vangitseva kertomus ikään kuin kirjoittaa itse itseään”, ”mykkänä, mutta välillä kuin parahtaen romaani kasvaa suureksi kysymykseksi”, ”elämälle maistuva itseymmärryksen kirja, jota hellä huumori maustaa”.

Jos kustannustoimittaja kirjoittaisi liepeeseen tai takakanteen näin keskentekoista adjektiivipöhöä, jättäisin romaanin kirjastoon tai kirjakauppaan.

Jouni Tossavainen
kirjailija
Kuopio


(Helsingin Sanomat 21.11.2007)

2 comments:

eva said...

Loistavaa, Tossavainen!
En ymmärrä, miksei tätä valtavirrasta niin selvästi poikkeavaa blogia kommentoida - eikö luetakaan?
Eikö kuopiolainen runoilija ole ollenkaan oikea runoilija?
Jengi hilluu "kirjallisuus"blogeilla, joissa pyydetään keskustelemaan muumeista tai uutisoidaan jonkun pikkupissiksen kustantajavaihdoksesta. Ihquu!
Tossavainen on niitä harvoja, joilla on aina oikeaa, terävää asiaa.
Tossavainen, pliis, voisitko kommentoida myös Parnasson ikiteini-ikäisen Papinniemen "kirjallisuus"blogissa, niin saadaan sinnekin vähän toimintaa.

Jouni Tossavainen said...

Parnasson blogissa kommentoin viimeksi 1.11.

tjt