Sunday, May 31, 2015

Sodan pitkä varjo | Savon Sanomat

Heikki Haavikko
Paavo Haavikko, isä
Teos, 296 s.

Toimitusjohtaja Heikki Haavikko oli isänsä Paavon sihteeri, yhtiökumppani ja omaishoitaja. Pojan muistelmien parasta antia ovat omaishoitajan työn kuvaus ja isän perustaman kustantamon Art Housen historia. 

Paavon paljon puhutut miljoonat olivat paperia, kun yhtiö kävi konkurssin partaalla. Otavan Reenpäille näyttääkseen isä Haavikko otti maanisessa vaiheessaan kymmenien tuhansien painoksia romaaneista, jota myytiin muutama tuhat. Niinpä kustantamon kaunokirjallinen puoli kuihtui ja tukijaloiksi kasvoivat sarjakuvat ja tietokirjat. Pojan käsissä kustantamo voi nyt hyvin nimikkeistä, joista suurin osa myy alle 1 500 kappaletta.

Kirjallisuushistorialta kuulostaa myös se, että Haavikko "puhui koko ajan kirjoittaessaan". Ja vahvistuksena vanhoille jutuille selviää, että Paavo ei laulanut, nautti viinistä niin kuin toisista naisista samaan aikaan, kun hän oli naimisissa toisen vaimonsa Ritvan kanssa.

Ensimmäisen vaimon ja Heikin äidin Marja-Liisa Vartion kuoleman syystä saadaan kirjaan toinen puoli, joka koostuu oikeudenkäynnistä...

(jatkuu Savon Sanomat 1.6.2015, 16) 

No comments: