Monday, January 19, 2015

Suomen ensimmäinen | Poeta laureatus

Lavarunouden suomenmestaruuskisojen ensikarsinnassa julkistettiin esikoiskirjailija Erkka Mykkäsen nimitys Runolähettilääksi. Runopuulaakin, Kuopio Festivalsin ja Vestäjien valitsema Suomen ensimmäinen poeta laureatus, esittävän runouden Runolähettiläs, levittää lavarunouden sanomaa ympäri Suomea vuonna 2015.

Suomen ensimmäinen poeta laureatus Erkka Mykkänen. Kuva: Joonas Luukkonen.
Erkka Mykkänen (s. 1988) on Kuopiossa kasvanut ja sittemmin helsinkiläistynyt vapaa kirjoittaja. Mykkänen on toiminut tuottajana kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitossa, avustanut toimittajana mm. Helsingin Sanomia ja Image-lehteneä sekä esiintynyt vuosia lavarunotilaisuuksissa. Mykkänen julkaisee esikoisteoksensa Kolme maailmanloppua (WSOY) helmikuussa 2015 ja tänä keväänä hän on valitsemassa J. H. Erkon runokilpailun voittajaa.

Solja Krapu.
Runolähettiläs Erkka Mykkänen on mukana kaikissa seuraavissa seitsemässä karsinnassa eri puolilla Suomea ja raportoi niistä blogissa Runopuulaaki (www.runokukko.blogspot.fi). Seuraavat karsinnat järjestetään Lahdessa ja Turussa.

Runopuulaakin ensimmäisessä karsinnassa Kuopiossa jatkoon runoili Ruotsin kaksinkertainen lavarunouden mestari Solja Krapu. Toiseksi jäi tuttuun tapaansa hallitseva Suomen mestari Jere Vartiainen, joka runoili kuusi kertaa toisen sijan viime vuoden karsinnoissa.

Jere Vartiainen on 14. Suomen mestari ja hän edustaa Suomea MM-kisoissa Ranskassa kesäkuussa. Seuraava mestari löytyy finaalista, joka runoillaan Kuopiossa 23. toukokuuta. Ensimmäisen kerran Runopuulaakin loppukilpailuun on tulossa myös pohjoissavolaisten koulujen edustaja.

Runopuulaakissa runoillaan kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä. Puulaakissa esitettävien runojen on oltava runoilijan omia, aikaa on kolme minuuttia ja yleisön joukosta koottu raati valitsee voittajan.

Kuopion karsinnan tulokset arvotussa esiintymisjärjestyksessä:
Tuomas Hirvonen 23,8 ja 22,7
Jere Vartiainen 23,0, 24,0 ja 26,2
Tuomo Tuomainen 23,4 ja 23,1
Leena Raveikko 20,8
Helena Simonen 22,9 ja 22,4
Solja Krapu 25,8, 26,5 ja 26,8
Laura Teittinen 22,5
Paco Nucci 22,5
Seija Hämäläinen 22,9 ja 22,8

No comments: