Sunday, November 9, 2014

Runoilijan proosaa | Savon Sanomat

Sylvia Plath
Paniikki-Johnny ja Uniraamattu
Suom. Jussi Korhonen
Basam Books 2014, 500 s.

Amerikkalaisen Sylvia Plathin (1932‒63) runoja lukenut haluaa todennäköisesti tutustua myös runoilijan proosaan ymmärtääkseen vähän paremmin, miksi kahden lapsen äiti ja kirjailija Ted Hughesin entinen vaimo työnsi päänsä kaasu-uuniin. Plathin proosasta on aiemmin suomennettu ainoaksi jäänyt romaani Lasikellon alla ja Sylvia Plathin päiväkirjat. Lisäksi hän kirjoitti jatkuvasti lyhytproosaa, josta osa on nyt käännetty.

Runoilijan ongelmien taustaa löydän näistäkin teksteistä, joissa on mukana myös otteita päiväkirjoista, mutta kuolemattomina teoksina harvaa voi pitää. Kun kirjailijan viimeistely puuttuu, vaikka novelleja ehti ilmestyä lehdissä, ainutlaatuisetkin sisäisen elämäkerran hetket hukkuvat massaan. Nuoren, älykkään naisen näkökulmasta ei juuri poiketa, ja runollisesta tarkkuudestaan huolimatta yhteen napaan tuijottaminen ei useimmiten synnytä eläviä kohtauksia. Noin 70 jäljelle jääneestä tarinasta noin 30 otos tuntuu riittävältä.2 comments:

Jouni Tossavainen said...

Kiiltomadossa 10.11.2014 Putte Wilhelmssonin arvostelu: http://www.kiiltomato.net/sylvia-plath-paniikki-johnny-ja-uniraamattu/

Jouni Tossavainen said...

Kirjailija Anita Konkan näkemys Plathin proosasta löytyy täältä:
http://akonkka.blogspot.fi/2014/11/paniikki-johnny-ja-uniraamattu.html