Wednesday, November 5, 2014

Itäisen Suomen kirjailijatalo Kanttilaan

Minnan salonki 1.5.2007, Parnasso 1/2007.

Kirjallisuudentutkija Minna Maijalan eilen Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi valittu Canth-elämäkerta päätyy ikävään tosi lauseeseen: "Kanttilan kohtalo jää tulevien sukupolvien muistiin häpeällisenä kulttuurin tuhoamisena ja naiskirjailijan arvostuksen puutteena."

Tänään Savon Sanomien toimittaja Ansa Heinonen kertoo heti paraatisivulta lähtien, että Minna Canthin taloa vuodesta 2007 omistanut NCC Rakennus OY myy kiinteistöä. Omistajaksi pääsee noin 400 000 eurolla.

"Varteenotettavaa ostajaa ei ole vielä löytynyt", toteaa NCC:n projektipäällikkö Risto Keränen. Ostajien lama ei ole ihme, Kuopiossa myytiin heinäkuussa vain yksi omakotitalo.

Mutta nyt Kanttila joko myydään tai NCC korjaa sen asunnoiksi niin kuin alkuperäinen suunnitelma oli vuonna 2007, kun valtuusto hylkäsi valtion myyntitarjouksen muutaman kaupungissa äidinkielenopettajanakin tunnetun homelausuntojen perusteella.

Syyskuussa Kuopion kaupunginhallitusta lähestyi kirjeellään myös helsinkiläinen suomen kielen opettaja Ritva Hartzell, jonka Kanttilan kohtalosta huolehtinutta viestiä käsiteltiin viime viikolla Suomen Kirjailijaliiton kokouksessa.

Kuopiossa elävällä Minnan inkarnaatiolla Outi Vuorikarilla on ollut jo pitkään valmiina ajatuksia ja suunnitelmia Kanttilan palauttamisesta niin savolaisen kuin kansainvälisen kulttuurin moottoriksi. Savon seutu tarvitsee taiteilijaresidenssinsä tai Itä-Suomen kirjailijatalon.

Kanttilan kannatusyhdistyksellä, Minna Canth seuralla, kirjailijaliitolla, Suomen Näytelmäkirjailijaliitolla, Ritva Hartzellilla, mahdollisimman monella muulla kulttuurityön ystävällä ja mesenaatilla, kuten OLVI-säätiöllä, on nyt palaverin paikka. Lopulta sitä tahtoa päästään testaamaan kukkaron paksuudella.

"Kukaan ei halua ottaa vastuuta Kanttilasta"


Näin on otsikoitu Savon Sanomien 3.12.2014 kulttuurisivun juttua, joka löytyy täältä.

2 comments:

Anonymous said...

Korjaa Outin sukunimi: po. Vuorikari.

Jouni Tossavainen said...

Kiitos korjauksesta,
tjt