Tuesday, September 16, 2014

Perussuomalaiset kuuluu fasisteihin | Savon Sanomat

Tiina Rosenberg
Arvot mekin ansaitsemme.
Kansakunta, demokratia ja tasa-arvo
Tammi 2014, 194 s.

Savon Sanomat 17.9.2014, 16.
Kiistakirjoituksen professori Tiina Rosenbergin kirjasta tekee väite perussuomalaisten fasistisuudesta: "Mutta jos perussuomalaisuudesta kuoritaan pois kaikki erilaiset kansalliset, uskonnolliset ja etniset erityispiirteet, jäljelle jääneestä voi tuskin käyttää muuta sanaa kuin fasismi."

Perussuomalaiset tiedetään kristilliseksi, nationalistiseksi ja populistiseksi puolueeksi, joka joutui jo sanoutumaan irti rasismista. Ehkä Rosenberg pakottaa samaan johtopäätöksen fasismin suhteen?

Rosenbergin mukaan sosiaalidemokraattisen hyvinvointivaltion kriisi näkyy eurooppalaisessa politiikassa populismina ja uusfasismina, jotka ovat ottaneet syntipukikseen maahanmuuttajat. Euroopassa Suomen PS kuuluu Rosenbergin mielestä samaan fasististen puolueiden joukkoon kuin Kreikan Kultainen aamunkoitto, Ranskan kansallinen rintama, ruotsidemokraatit, Tanskan kansanpuolue ja Unkarin Jobbik.


Rosenbergin viljellessä fasismia keskimäärin joka toisella sivulla se pitäisi määritellä tarkemmin kuin ultranationalismiksi ja äärimaskuliinisuudeksi. Esimerkiksi populismin, rasismin ja solidaarisuuden suhteen hän on tarkempi. Fasismikortin päälähteeksi jää Henrik Anrstadin kirja Älskade fascism (2013), kun vaikkapa Tarmo Kunnaksen Fasismin lumous -teokseen (2013) viitataan yhdellä sivulla...


Samalla, kun kirjan nimi on oikaistu, arvostelun otsikko on korjattu blogissa alkuperäiseen muotoon: "Perussuomalaiset kuuluu fasisteihin. Professori Tiina Rosenberg pelkää: Eurooppa on matkalla kohti poliittista pimeyttä".

1 comment:

Jouni Tossavainen said...

Helsingin Sanomien arvostelussa (18.9.2014)pohjoismaisen populismin tutkija Juha Herkman toteaa, että Rosenberg 'ei määrittele populismia lainkaan'.

Minulle riitti populismi-sanan toistelun sijasta jonkinlaiseksi todisteluksi sivun 126 lause: "Populistisen politikan ytimessä on ajatus, että nyt viimeinkin saadaan sanoa, miten asiat 'tässä maassa' todella ovat."