Thursday, September 5, 2013

Lunrutin patsaalla. Kiinalainen runofestivaali | Parnasso
Kirjailija Mo Yan sai Nobelin viime vuonna, mutta hänestä ei ollut Qinghaijärven Kansainvälisen Runofestivaalin sankariksi vuonna 2013. Neljättä kertaa järjestetyn festivaalin Mao oli Jidi Majia.


Vuodesta 2007 ”etevä runoilija ja kirjoittaja” Jidi Majia (s. 1961) on organisoinut ja sponsoroinut runofestivaalia Tiibetin rajanaapurissa Qinghain maakunnassa. Kiinan Vähemmistökirjallisuuksien Liiton presidentti ja Kiinan Runoliiton varapuheenjohtaja Majia johtaa myös komiteaa, joka jakaa Kansainvälisen Kultaisen Tiibetinantiloopin Runopalkinnon.

Ensimmäiset antiloopit myönnettin vuonna 2011 argentiinalaiselle Juan Gelmanille ja liettualaiselle Thomas Venclovalle. Tänä vuonna palkittiin syyrialainen Adonis (Ali Ahmed Said Esber) ja amerikkalainen Simon J. Ortiz.  Palkintoehdokkaina olivat Adam Zagajewski (Puola), Antonio Gamoneda (Espanja), Luo Fu (Taiwan), Ko Un (Korea) ja Kjell Espmark (Ruotsi).

Festivaalin nimen mukaisesti kullatut tiibetinantiloopit ojennettiin Adonikselle ja Ortizille Qinghaijärven (Kukunor tai mongoliaksi Kokonor) rannalla, noin 150 kilometrin päässä maakunnan pääkaupungista Xiningistä. Järjestäjien kannalta oli hyvä, että molemmat saatiin mukaan. Ensimmäinen palkittu  Gelman nimittäin jätti tulematta, ja ilmeisesti siksi häntä ei esitellä enää sen tarkemmin festivaalin nettisivulla.

Sen sijaan festivaalijohtaja Jidi Majia halusi esitellä omaa tuotantoaan yli 800 sivun verran...

(...jatkuu Parnasso 4/2013, 22 - 24)

No comments: