Monday, December 17, 2012

Venäjän ote ugriyhteistyöstä kiristyy | News Fit to PrintJos Venäjän alue- ja kulttuurikehitysministeriön tahto toteutuu, sukukansayhteistyötä tehdään jatkossa vain Moskovasta käsin. 

Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriössä Venäjän kiristyvään valvontaan suhtaudutaan kahdella tavalla. Myöntyväisyyslinja tukeutuu Suomi-Venäjä-Seuran toimintaan, ja toinen puoli haluaisi toteuttaa samaa linjaa kuin Erkki Tuomioja ulkoministeriössä.

Näiden linjanvetojen väliseen taisteluun liittyy M. A. Castrénin seuran kysely, johon voi vastata suomeksi tai venäjäksi täällä.

Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski ugrien
VI maailmankongressissa Unkarissa.
Samaan aiheeseen liittyy myös uusimmassa Kirjailija-lehdessä julkaistu juttu ”Kult- tuurien vuoro- puhelua vai liturgiaa?” Ja tässä vielä jutun tiivistelmä:

Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski Unkarissa:
SUOMALAISET KUULUVAT VENÄLÄISIIN

Siperiassa neljä vuotta sitten Viron presidentti Thomas Hendrik Ilves käveli ulos Suomalais-ugrilaisten kansojen V maailmankongressista, kun Venäjän duuman jäsen jatkoi Tallinnan patsaskiistaa. 

Unkarissa ugrien VI maailmankongressissa Venäjän kulttuurimininisteri Vladimir Medinski loukkasi samalla tavalla suomalaisia, mutta presidentti Sauli Niinistö ei reagoinut. Eikä eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma palannut asiaan puheenvuorossaan.

Siperiassa presidentti Tarja Halonen ylisti suomalaisten rakentamia kielipesiä. Unkarissa neljä vuotta myöhemmin Venäjän kulttuuriministeri sanoi, että hän ei missään tapauksessa pakottaisi lapsiaan kielipesään. 

Venäjän kulttuuriministerin mukaan Venäjä pelasti suomen kielen, joka olisi kuollut Ruotsin vallan alla. Ja hyväksi lopuksi ministeri laski suomalaiset niihin kansoihin, jotka kuuluvat venäläisiin.

Unkarin kongressista ainoa suomenkielinen juttu, jossa viitatataan Venäjän nykyjohdon tietoiseen haluun loukata suomalaisia, julkaistiin ruotsalaisesta Sisu-radiossa. 


No comments: