Thursday, March 1, 2012

Korppiparvi ennnustaa kevättä ja kuolemaa | Critique

Helsingin-reissulla kannattaa kiivetä hetkeksi Kiasman ylimpään kerrokseen. Tosin hetki voi venyä niin, että myöhästyt palaverista. Kiasman yläkertaan levittäytyy nimittäin äänimaisema, joka nitkauttaa arkinäkemystä avarampaan suuntaan. 

Kanadalaisen taiteilijaparin Janet Cardiffin ja George Bures Millerin Korppiparven (2008) äänet tulevat 98 kaiuttimesta. Vastaavaa kokemusta voi metsästää YLE Radio 1:n Ääniversumin ohjelmista, mutta taidemuseon isossa tilassa aallot, kone, kuorot, laulu, linnut, piano ja meri liikkuvat kymmeniä metrejä niin, että kohiseva jyrinä tuntuu ajoittain aidommalta kuin oikea myrsky.

Huipputekniikalla luonnon ja kultuurin äänille sävelletyn sinfonian keskiössä on kuitenkin sana, kun Janet Cardiff kertoo kolme unta, joita yhdistää loppua kohti lisääntyvä kauhu.

Korppiparven jännite syntyykin kauhun ja kauniin ristiriidasta. Kun venäläisen mieskuoron Pyhä sota houkuttaa isänmaallisiin marssitunnelmiin, korpit lehahtavat pään yli, ja näen ne viattomat, jotka Stalin tyrkki joukkohautoihin. Teoksen korppi on sekä kuoleman lintu että ennustaja.

Painajaisten jälkeen Janetin kaunis kehtolaulu helpottaa, kunnes Korppiparven kuunnelma tai elokuva ilman kuvaa alkaa alusta. Tilassa on hyvä liikkua, mutta parhaat tehot irtoavat tuolilla kaiutinten keskellä. Lopulta sana hiipuu, teos työntyy tilalle ja myönnyn olemassaololle. Sen jälkeen katson eri tavalla helsinkiläistä varistakin.

Cardiffin sanat yhdistävät installaation äänirunouteen, jota on kuultu kuopiolaisessa kirjallisuustapahtuma Kirjakantissa mm. Christian Bökiltä, Leevi Lehdolta ja Charles Morrowlta. Jos Cardiffin "librettoa" seuraa paperilta, paljastuu myös kirjoittamisen vaikeus. Miten erilaiselta kuulostavatkaan äänet, joita yritetään sanallistaa näin: "Käheää hengitystä. Hengitys tasaantuu ja loppuu, sellojen tilalle korkeat soittimet ja tuulen ääni."

Korppiparvi on poikkitaiteellinen työ, jonka arvostelemisen vaikeutta lähestytään elo-syyskuun vaihteessa Helsingissä. Arvostelijain liiton  kansainvälisen seminaarin otsikko on "Critcs Between Arts".

Janet Cardiff & George Bures Miller: Korppiparvi ˗ The Murder of Crows 20.5. saakka taidemuseo Kiasmassa. Videonäyte www.kiasma.fi/ohjelmisto/korppiparvi.

(Savon Sanomat 29.2.2012)

No comments: