Friday, March 30, 2012

Kokeellisen teatterin kultavuosi | Critique

Edessä on kokeellisen teatterin kultavuosi, kun Kuopion kaupunginteatteri menee remonttiin ja Kuopion ylioppilasteatteri irtisanoo vuokrasopimuksensa Työnkulman kanssa maaliskuun lopussa.

Kuva ei liity millään tavalla arvosteluun, mutta tulva on kuvattu keskiviikkona Kuopiossa.
Nyt molempien teattereiden on pakko etsiä uusia esiintymispaikkoja ja yleisöjä, jotka vihdoin pääsevät nauttimaan taiteen paluusta kansan pariin. Toritaiteeksihan teatterin ei tarvitse muuttua, vaikka esityspaikka vaihtuisi teatterimontusta Kuopion torin monttuun.

Kolme katsojaa saapui paikalle, kun ylioppilasteatteri esiintyi omalla kampuksellaan Lukeman tiloissa torstaina. Näytelmän ensi-ilta (18.3.) oli kuulemma kerännyt noin 40 katsojaa Kulttuuriareena 44:ssä, jossa loput neljä esitystä nähdään.

Ylioppilasteatterin esittelemä teatterimuoto on kokeilemisen arvoinen konsti murrettaessa esittäjän ja katsojan välistä muuria. Malli on sovellettavissa myös erilaisiin tiloihin.

Kokeilulla on hieno nimikin (Tutkiva Design), mutta käytännössä katsoja voi äänestää, mihin suuntaan näytelmän juoni kääntyy. Ylioppilasteatteri tarjosi vain kaksi vaihtoehtoa, mutta voisin kuvitella, että ammattinäyttelijät taipuisivat huomattavasti monimutkaisempiin tarinan kuljetuksiin.

Nyt äänestettiin kymmenen kertaa esimerkiksi siitä, pitäisikö valita oma auto vai bussi, talo eli kerrostalo, teatteri tai rallikisat, lihaa taikka kasvisruokaa... Katsojan työtä hyvän ja pahan välillä monimutkaisti se, että hän edusti joko Puunhalajaa, Saituria, Hedonistia tai Laiskuria.

Kun kuuluin puunhalajiin, hyvikset ja pahikset erotteli luonnollisesti. Ekologisia valintojani vahvistivat tietoiskut, joita heijastettiin valkokankaalle esimerkiksi sähköstä, päästöistä ja lapsityövoiman käytöstä. 

Siitä huolimatta, että yritin kääntää noin viiden minuutin kohtauksissa edennyttä yksinhuoltaja Marin tarinaa kaiken hyvän suuntaan, voittajaksi päätyivät laiskurit. Nuo loiset osasivat vissiin käytellä paremmin Diktaattori-, Vallankumous- ja Asiantuntija-kortteja, joilla taidetta saattoi vääntää vielä enemmän pelinpolitiikan suuntaan.

Oppituntina vaikka koulussa Ihmislautapeli, jonka ylioppilasteatteri on tuottanut yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan Lautapelikerho Kärmeksen ja Ympäristöklubin kanssa, toimii tällaisenaan. 

Teatterina pelin haluaisi nähdä yksinkertaisempana versiona vaikka torilla. Näin myös näytelmän viesti terävöityisi, kun kaikki Lukemassa käytetty sähkö pitäisi korvata ekologisemmilla vaihtoehdoilla.

Kuopion ylioppilasteatteri: Elämäsi valinta - Ihmislautapeli. Ohjaus Anni Marin, dramaturgia Tytti Penttinen, käsikirjoitus Tutkiva Design -ryhmä, lavastus Anni Salmi, musiikki Arsi Janhonen, puvustus Sofi Reksis, rooleissa Henna Eronen, Lilli Määttä, Ville Nylén, Lenita Yli-Parkas, Tytti Penttinen ja Soile Sirkka. Esitykset jatkuvat 25.3. Kulttuuriareena 44:ssä.

(Savon Sanomat 24.3.2012 )

No comments: