Thursday, April 2, 2015

Venäjän ulkomaiset agentit | The Union of Writers


Samalla viikolla kun Kaisa Mäkäräinen ampui Hanty-Mansijkissa, kirjailija Galina Lapteva lähetti viestiä. Hanti-Mansian alkuperäiskansaan kuuluva opettaja ja tarinoiden kertoja on tulossa syyskuussa Unkarissa järjestettävään ugrikirjailijoiden XIII kongressiin.

Suomensukuisten kielten kuoleminen Venäjällä ei kiinnosta urheilijoita ja Jokereiden faneja. Entä EU:n kirjailijoita? Pääkaupunki Hanty-Mansijkissa ammutaan ja pelataan jääkiekkoa niillä öljyrahoilla, jotka on pumpattu hantien ja mansien mailta ja joista suomalainen Fortum haluaa osansa. 

Pietarissa yliopiston opettaja väitti minulle, että CIA:n agentit kirjoittavat Sofi Oksasen romaanit. Ja kun Pohjoismaiden neuvosto karkotettiin ulkomaisena agenttina, käsittää vielä vähemmän sanan viljelyn vaikeuksia Venäjällä.

Ennen Unkarin kongressia ugrikirjailijoita voi tulla Messilästä Mukkulaan muuttavaan Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen kesäkuussa, mutta viimeistään Helsingin kirjamessuille, jossa Venäjä on teemamaana. Tietysti sillä ehdolla, että passit järjestyvät eikä esimerkiksi väärään liittoon kuuluvaa hantia, ersää, komia, mansia, maria, nenetsiä, saamelaista, udmurtia tai vepsäläistä aleta epäillä ulkomaiseksi agentiksi.

(Suomen Kirjailijaliiton jäsenkirje 3/2015)
Kirjoittaja edustaa Suomen Kirjailijaliittoa Suomalaisugrilaisten kirjallisuuksien liiton (AFUL) hallituksessa.

No comments: