Tuesday, September 18, 2012

"Suomalaiset kuuluvat venäläisiin" | новости

Sauli Niinistö Siófokissa Unkarissa 5.9.2012.
Siperiassa neljä vuotta sitten Viron presidentti Ilves käveli ulos Suomalais-ugrilaisten kansojen V maailmankongressista, kun Venäjän duuman jäsen jatkoi Tallinnan patsaskiistaa. Unkarissa ugrien VI maailmankongressissa Venäjän kulttuurimininisteri
Kulttuuriministeri Vladimir Medinski.
loukkasi samalla tavalla suomalaisia, mutta presidentti Niinistö ei tehnyt mitään. Eikä eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma palannut asiaan kongressin viimeisenä päivänä.

Siperiassa presidentti Halonen ylisti suomalaisten rakentamia kielipesiä. Unkarissa Venäjän kulttuuriministeri sanoi, että hän ei missään tapauksessa pakottaisi lapsiaan kielipesään. Ministerin mukaan Venäjä pelasti suomen kielen, joka olisi kuollut Ruotsin vallan alla. Ja hyväksi lopuksi ministeri laski suomalaiset niihin kansoihin, jotka kuuluvat venäläisiin.

Maailmankongressia järjestävän Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtajan mukaan ministeri puhui näin: ”Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski kuvasi Venäjän monikansallisena ja monikielisenä yhteisönä. Hänellä on historiaan liittyvää asiantuntemusta, jota kautta selittyy pitkälti se, että hän puhui varsin pitkään Suomen suuriruhtinaskunnasta osana Venäjän imperiumia 1800-luvulla.”

Ilmeisesti Suomen toimituksissa ajatellaan samalla tavalla kuin SVS:n johtaja? Ainoan suomenkielisen jutun, jossa viitatataan Venäjän nykyjohdon tietoiseen haluun loukata suomalaisia, löysin ruotsalaisesta Sisu-radiosta. On siis seurattava virolaista mediaa. Tai Facebookin päivityksiä, vaikka Sukukansojen ystävien ja professori Janne Saarikiven seiniltä.

(Kulttuurilehti Akku 17.9.2012)

4 comments:

Jouni Tossavainen said...

Tuomas Vesala Akussa 17.9.2012: "Ei tässä ole mitään kielteistä sävyä saati loukkausta. Suomalaiset kuuluvat venäläisiin kansoihin siinä mielessä, että ovat kotoisin alueelta, jossa Venäjän valtio nykyään sijaitsee, vaikkei se sijainnut siellä tuolloin. Monet tuolloin siellä eläneet suomalaisten esi-isät ovat kuitenkin jääneet alueelle siten, että heidän jälkipolvensa ovat venäläistyneet enemmän tai vähemmän. Tarkemmin sanoen olisi pitänyt sanoa, että venäläiset kuuluvat indoeurooppalaista kansanosaansa lukuunottamatta enimmäkseen suomensukuisiin kansoihin. Indoeurooppalaiset taas ovat lähinnä entisiä viikinkejä ja Keski-Euroopan kautta kiertäneitä slaaveja, jotka ovat pohjimmiltaan samaa ryhmää kuten ruotsalaiset ja lähes kaikki ns. länsimaalaiset."

Anonymous said...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2532&artikel=5269480

Täältä löytyy Heikki Talvitien arviot siitä mitä sanottiin ja mitä ei.
Terveisin
Kirsi Blomberg Sveriges Radio Sisuradio

Anonymous said...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2532&artikel=5269480

Täältä löytyy Heikki Talvitien arviot siitä mitä sanottiin ja mitä ei.
Terveisin
Kirsi Blomberg Sveriges Radio Sisuradio

Jouni Tossavainen said...

Kirsi, kiitos linkistä ja terveisiä lahden taa, tjt