Tuesday, June 12, 2012

Polkupyörän omistamisen taito | Kaltio 3/2012

Essee "Polkypyörän omistamisen taito", Kaltio 3/2012.
Kun pyörä katoaa pihasta, mitä tuosta. Uusia saa halvalla ja vanhoja varastetaan parikymmentä joka päivä pääkaupunkiseudulla ja saman verran ruostuu käyttökelvottomaksi Dar Es Salaamin satamassa. Ei edes se, että viedään toinen pyörä, harmita kuin päivän pari; käytettynä ostettu ja huonot kumit. 

Kolmannella kerralla raivo meinaa mennä käsivarsiin rosvon työntäessä Helkamaa varastosta keskellä yötä. Varas on sen verran humalassa, että haluaisin uskoa hänen selitystään tyttöystävästä, jonka pitäisi päästä aamulla töihin - ilmiselvästi jonkun on elätettävä noin juoppoa sulhasta. Yhteisöni pöydältä tippuvista muruista nauttijana minun on ilmeisesti helpompi samaistua näihin kännääjiin, köyhiin tai muuten vaan saamapuolelle jääneisiin, kuten pakolaisiin, työttömiin ja toisten rullaajiin.

Varastaa ei varmaan tarvitse, jos on riittävästi palkkaa. Mutta miten paljon pitää varastaa, ennen kuin on sen verran palkittu, että voi hankkia mitä haluaa, tai osaa anastaa toisen tekstiä niin paljon kuin tahtoo pelkäämättä seuraamuksia. Ainakin Google ja Sanomatalon ylin kerrros näyttävät pelkäävän varsin vähän. Kun tämä rikastumisen onni kirjoittamalla, sijoittamalla tai ryöstämällä ei ollut oikein onnistunut, minun oli pakko miettiä muita konsteja pyöräni kadottua neljännen kerran. 

Ei se lukossa ollut, joten helpotin tältäkin osin varkaan ostoksia pimeässä syysyössä. Ehkä jopa toivoin viitisen vuotta palvelleen rakkineen ongelmien ratkeamista omia aikojaan; sen seitsemästä vaihteesta toimi kolme. Neljän vanhan, ratisevan rattaan vaihtaminen olisi vaatinut varmaan yhtä paljon pääomaa kuin uuden takapyörän ostaminen, joten olin valmistautunut kustannuksiin. Mietin jopa pyöräilyjeni jatkamista useampivaihteisella retkipyörällä, jolla myös töksähtelevät kaupunkiajot sujuisivat yhtä näppärästi kuin vaihteettomalla naistenpyörällä tai Jopolla.

Jos ei varasta pyörää, pitää olla rahaa tai aikaa. Aika on hetken vapaan kirjoittajan puolella, kun kirja on painossa, joten päätin etsiä ensin käytettyjä pyöriä...

(... jatkuu Kaltio 3/2012, 22 - 27)

No comments: