Wednesday, June 13, 2012

Juoppo voitti homon, köyhän ja rikkaan | Stand-up


Wickström, Heikkilä, Vesterinen, Hodnekvam, Eldjárn, Jansson ja Saanila.
Köyhä, rikas, juoppo ja homo. Nämä tyypit edustavat islantilaisen Ari Eldjárnin mielestä neljää pohjoismaata, jotka kohtasivat Komediafestivaalin huumorimaaottelussa.   

Köyhä, ajattelee vieras kätellessään islantilaista. Näin on, sillä Eldjárnin mukaan nyky-Islannin ainoat vientituotteet ovat kala ja pettymykset. 

Rikas taas on Norja, ja juopon ja homon päättelee ihan itse, mikäli on siunattu sillä lahjalla, jota stand upin yleisöltä odotetaan.  

Mies Maaningan Tavinsalmelta sanoi viihtyneensä, vaikka ei ymmärtänyt joka sanaa. On nimittäin niin, että kotimainen juoppo nimeltä Jarmo näyttää yhtä hyvältä sekä suomeksi että englanniksi.

Kansainvälisillä kentillä Jarmoon oli törmännyt ruotsalainen Isak Jansson. Hän matki votkaturistia niin hyvin, että André Wickström risti Jarmoksi myös fläppitaulun, joka kaatui kolmannen kerran maaottelun tiimellyksessä. 

Samaan tauluun juontaja Stan Saanila kirjasi Suomen pisteet. Kun taulukko horjahti ensimmäisen kerran Teemu Vesterinen kuittasi yllätyksen rutiinilla: "Siinä Suomen kuva romahti niin kuin Lahdessa 2001."

Jos yllätykset lasketaan pois, mitä muita aiheita viljeltiin lauantai-illan ratoksi Kuvakukon lähes loppuunmyyydyssä salissa?

Viina tuli mainituksi, ja siitä nautti Eldjárnin ja Janssonin lisäksi norjalainen Vidar Hodnekvam, jonka muita naurun eväitä olivat bussi, kondomi, masturbaatio, Nokia, penis, perse ja vittu.

V-sana vilahteli ainakin kahdella muulla esiintyjällä, ja Wickström kertoi käyneensä peräti Penis-museossa. Mutta Pillu-museoon hän ei menisi. Tosin kyltti Pielaveden pillumuseo saattaisi kuulemma pysäyttää hänetkin. 

Edellisiin liittyviä suosikkiaiheita olivat porno, takapuoli ja sen eritteet sekä sieltä päin syntyvät lapset. Mutta erityisesti lentokoneet intohimoistivat Janssonin lisäksi Wickströmiä ja Eldjárnia. Esimerkiksi Wickströmin mukaan köyhän Islannin lentoemännät ovat jo niin vanhoja, että käyttävät tarjolukärrinä rollaattoria. 

Hyvinkään surmista huolimatta (tai niiden takia) ampuma-aseilla uhkaili useampikin. Vesterinen halusi leikkiä jopa mummonmetsästystä. Sokealta mummolta taas pelkäsi haisevansa Wickström, jos hän joutuisi käyttämään Rexonaa. 

Kuopion toria osasi käyttää Pirjo Heikkilä, jonka muita tarinan juuria olivat lahtelaiset naisen alushousut, Sofi Oksanen, Timo Soini ja etumoppinsa alta syljeskelevät teinit. Yhtä omaperäiseen suuntaan eteni Eldjárn tulkitsemalla Vatikaanin ensimmäisen euroviisun sillä uhkauksella, että kaikki alle 12 pistettä myöntäneet joutuvat pannaan. 

Kuitenkin, kun sanat loppuivat, koettiin illan huipentuma. Wickströmin pantomiimina esittämä tanssiorkesteri osui ja upposi keski-ikäistä nuorempaan yleisöön. Wickström lupasi vielä, että nämä soittajatyypit löytyvät kaikista pohjoismaista.

Huutoäänestyksessä Eldjárn ja Wickström saivat 20 pistettä, vaikka maksimi piti olla 10, joten oli aivan sama kenet Saanila julisti voittajaksi. Jostain syystä hän piti Suomen puolta. Yhtä hyvin voittaja olisi voinut olla Adidas, jonka kengissä esiintyi toinen puoli humoristeista.

Kuopion Komediafestivaalin huumorimaaottelu Suomi vastaan muut pohjoismaat Kuvakukko 9.6. 

(Savon Sanomat 10.6.2012, B20)

No comments: