Wednesday, February 11, 2009

Putkassa | On the Duty of Civil Disobedience by Thoreau

Kun pääsee putkaan tutkimaan kansalaisvapauttaan, siinä ei ole kyse mistään thoreaulaisesta vapaudesta valita, vaan vapaasta mielivallasta. Vankilan sivussa tähän asti asunut päätyi kuudeksi tunniksi suljetun oven taakse Kuopiossa ilmeisesti vittuiltuaan portsarille. Nimittäin ”raudoittajaksi” mainitaan nimetön Henrys Pubin portsari poliisi Pasi Heinolta aamutuimaan käsiini saamassa paperissa. Pidättävät poliisit taas olivat Markku Karhinen ja Sami Kämäräinen. Kiinniotto tapahtui ”rikokselta tai häiriökäyttäytymiseltä suojaamiseksi”, ja ”Jouni Tossavainen vastusti portieria eikä suostunut poistumaan ravintolasta”. Ensimmäisellä putkareissullani kuusi tuntia valvottuani ihmettelen, miksi en saanut ilmoittaa kotiini, että en tule kotiin? Siihen verrattuna vyön puuttuminen on pieni juttu, ja kellotaskusta löytyvä kynänpätkä pelastaa loput. Kuopion poliisilaitoksen seinät ovat ystävälliselle mustikalle sävytetyt ja patjat lämpimän auringonkeltaiset, mutta miksi minun 2,4 promilleni takia pitää hätäillä koko perheeni? Poliisi Heino pyytää kysyttäessä ottamaan yhteyttä päällikköönsä. Kuitenkin ensimmäinen ja luotettavin todistaja on nimetön Henkan portsari, jonka sanaa vastaan 2,4 promillea puhaltaneella känniläisellä ei liene sanan sijaa. Tosin hän on saattanut käyttää sitä sanan paikkaa sekä sijaa katsottuaan liian monella tähditetyn elokuvan Revolutionary Roadin ja tavattuaan Parkinsonin tautiin jo vuonna 1999 sairastuneen isäni työnantajan Yhtyneistä Kuvalehdistä. Siitä huolimatta reservin sivarin poskipäihin ilmestyneet ruhjeet peilissä herättävät kysymyksiä runoilijan rauhantahdosta taikka alkoholismin asteesta. Sinä sanoisit varmaan, että antaa olla, minulle tulevat mieleen monet muut sankarit, jotka löytyvät saleilta, urheilukentiltä ja kapakoiden ovilta – ja varsinkin se toivottomuus, kun kukaan ei kuuntele, mutta kamera valvoo katonrajassa.

3 comments:

Juhani Tikkanen said...

Jaahas, sitä ollaan tunnustuksellinen yleisen järjestyksen vastainen rikollinen!

Kunnioitan rehillistä kuvaustasi ja ottakoot siitä koko muu maailma polvet tutisten oppia, ensinnäkin että kaikkinainen promillejuomien yletön kittaaminen on sekin Darvininismin vastustajien halveeraamista, toisekseen (jos itse drinkkisi maksoit) niin yletöntä valtion alv-22% tuloutuksen survomista, mihinkähän se Katainen nekin rahat saa tuettua?

Kaikenkaikkiaan opettava juttu. Ja kuvasta voi päätellä että yöllinen keskitysleirisi oli vielä erinomaisen siisti ja selvästi isolla rahalla rakennettu. Valtio selvästi tuhlaa. Katso vaikka Työ tekee vapaaksi - vanhoja saksalaisia leirielokuvia, niissä on osattu tehdä häiriköiden majapaikat kustannustehokkaasti tuottavuusohjelman hengen mukaisesti.

Muuten terveisiä, ja kai nyt sitten otit edes opiksesi ?-)

Jouni Tossavainen said...

Kiitos tunnustuksesta. Valtion apurahaa kierrätin kapakan kautta, ja rehellisyyttäni en pysty todistamaan muulla tavalla kuin kirjoittamalla. Opikseni otan ainakin sen verran, että Henkkaan en lähde ilman kaveria, joka voi todistaa tapahtumista muutenkin kuin kirjoittamalla. Kaverin löytäminen taas voi olla niin hankala homma, että käytännössä vierailuni Henry´s Pubissa loppuvat tähän, mikä lienee yleisen järjestyksen, opetusministeriön ja maksani kannalta erittäin hyvä vaihtoehto.

tjt

Anonymous said...

Huh, lähden mielelläni kaveriksi, mutta en ehkä henkkaan;)
-pia-kristiina