tiistai 29. joulukuuta 2020

Sanaston data avoimeksi | Litteratursociologi 2021

Kansi: Anu Torikka,
"Ennakoimaton" (2000).
Kuva: Johanna Turunen.
Kaikkien Suomen kirjastojen lainaukset ovat tekijänoikeusjärjestö Sanaston tiedossa. Jos nämä tiedot olisivat avointa dataa, eivätkä vain kirjailijalle pyynnöstä myönnettäviä lukuja, itse kukin osaisi laskea, minkä verran kirjailija tästä suunnasta saa palkkaa työstään.

Ilman avoimuuttakin tiedetään, että noin 100 suomalaista kirjailijaa saa yli 10 000 euroa korvausta siitä, että heidän teoksensa ovat vapaasti lainattavissa. Vuonna 2020 yhdestä lainasta maksettava korvaus oli 26 senttiä.

Sen lisäksi, että kirjallisen elämän kuluttajat, tukijat ja tutkijat saisivat ajantasaista tietoa Sanaston läpinäkyvistä tilastoista Helsingin Sanomat saattaisi päivittää kirjaston lainatuimpien listan valtakunnalliselle tasolle eikä vain HelMet-kirjastojen  eli Helsinki Metropolitan Areas Libraries -lukijoiden  makua edustavaksi halutuimpien teosten listaksi.

Laajempi kulttuuripoliittinen kysymys on, pitääkö kirjastojen jatkuvasti supistuvien kirjahankintojen rikastuttaa niitä kirjailijoita, jotka saavat myös kirjamyynnistä enemmän tuloja kuin kollegansa. Nykyinen linjaushan on sama kuin koko yhteiskunnassa, jossa suurimpien pääomatulojen omistajat ovat rikastuneet entistä enemmän suhteessa pienituloisimpaan porukkaan.

Kun kirjastot ostavat asiakkailleen niitä kirjoja, joita varataan eniten, hankintoihin liittyvä valta on siirtynyt lukijoille. ”Kaunokirjallisuuden osalta tämä vallansiirtymä ei ilmeisesti ole aiheuttanut suurempia ongelmia”, epäilevät tutkijat Erkki Sevänen ja Mikko Vainio artikkelissaan ”Yleiset kirjastot”.

Sen sijaan tietokirjallisuuden suosikkilistoja analysoidessaan tutkijoiden mieleen nousee kysymys, missä mielessä kirjastot oikeasti tarjoavat nykyisin käyttäjilleen ”pääsyn tietoon ja kulttuurisisältöihin” (vuonna 2016 voimaan tulleen kirjastolain ilmaus) ”ja missä suhteissa niissä noudatettu toimintamalli pikemminkin sulkee lukijoilta pääsyn näihin arvokkaiksi käsitettyihin asioihin”. (Kirjallinen elämä markkinaperustaisessa mediayhteiskunnassa, Vastapaino 2020, 179)

”Suomessa merkittävin kirjallisuuspolitiikan harjoittaja on 1960-luvulta lähtien ollut valtio, joka on kohdistanut kirjalliseen kulttuuriin erilaisia valikoivia tukitoimia”, toteavat Kirjallisen elämän toimittajat ”Johdannossaan”.1 Nyt kun kirjastohankinnat on saatu toimimaan markkinaperustaisesti, milloin muukin kulttuuripolitiikka saadaan käännettyä eurojen kielelle, jonka suomentamiseen ei tarvita valtiovaltaa.

Valtion rahoittamassa Taiteen edistämiskeskuksessa on kuitenkin jäljellä Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahalautakunta, joka jakaa apurahoja luovaan työskentelyyn. Apurahoja on jaettu vuodesta 1964 lähtien sillä perusteella, että teokset ovat maksutta lainattavissa yleisistä kirjastoista, eikä niitä jaeta lainausten perusteella, vaan ne ovat harkinnanvaraisia. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimittää lautakunnan jäsenet kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Apurahasumma on 10 prosenttia kirjastojen edellisen vuoden kirjahankinnoista, jotka siis supistuvat koko ajan. Vuonna 2019 jaettiin noin 2,7 miljoonaa euroa noin 360 kirjailijalle ja kääntäjälle. Tietokirjallisuuden osuus on kymmenen prosenttia summasta, noin 270 000 euroa.

Vuonna 2021 Sanasto tulee jakamamaan lainauskorvauksia 15,6 miljoonaa.

1 Jos valtio on ollut – ja on ilmeisesti edelleen – merkittävin ”kirjallisuuspolitiikan harjoittaja” Suomessa, miksi yksikään Kirjallisen elämän artikkeleista ei käsittele esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen toimia ja visiota siitä, mikä on kirjailijan työtä palkatta tai ilman markkinaperustaisessa mediayhteiskunnassa. Jos kirjallisessa elämässä on käynnissä uudelleenjäsentymisen aika, kuten artikkelikokoelma väittää, miten se näkyy edistämiskeskuksen ja erityisesti valtion kirjallisuustoimikunnan päätöksissä. Ovatko myös apurahapäätökset kääntyneet markkinoiden suuntaan, vai voidaanko vaikkapa vähälevikkisen kirjallisuuden tukemiseen varatuilla 600–700 000 eurolla paikata niitä aukkoja, joita kirjastojen markkinaperusteiset hankinnat synnyttävät?

tiistai 22. joulukuuta 2020

Joulun kuvahaiku | Photo poetica 2020


Johdatus toiseen

Toinen puoli pimeyttä,
toinen puoli vuotta 
on tuntunut joltakin. 
Haluan sitä välittömästi 
ja väistämättä kaikki 
on ohi. Toistaiseksi.

tiistai 15. joulukuuta 2020

Itsekolonisaatio | Ser ut som en burk sardiner


Otan lukua toisesta

nyrkistäni;

yhden iskun varassa

koko sydän.

 

Yksin oot toisen

toisen, äiti ja isä

jumaltodistus:

laki ja eläimen tie

merkillisen hiljaiseen

lempeyteen.

Jos olisit tässä.

 

Kun en näe kukassa

kauneutta, katsooko

sardiinipurkki minua?

Vai olenko sokea;

teeskentelenkö

teeskentelijää,

vaikka et ole tässä.

perjantai 11. joulukuuta 2020

Kuopio ei tue Kanttilaa | Minna Canth

  Sanna Kangasniemi: "Minna Canthin kotitalon kunnostusvarat uupuvat yhä", Helsingin Sanomat 11.12.2020, B3.

 
Vielä tämän viikon keskiviikkona Savonia-kirjallisuuspalkintoa jaettaessa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas kertoi Kuopion kaupungin ”pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta kulttuuritahdosta”, jonka luontevaa jatkoa on puoluepoliittisin perustein valittu Savonia-raati:

 ”Savonia-kirjallisuuspalkinto on Kuopion kaupungin osoitus pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta kulttuuritahdosta tukea suomalaista kirjallisuutta savolaisin painotuksin tai yhteyksin. Koska kaupunkia johdetaan edustuksellisen demokratian mukaisesti on luontevaa, että sama edustuksellisuus on myös palkintoraadissa.”

Valitettavasti jo perjantaina Helsingin Sanomat joutui uutisoimaan Kuopion kaupungin lyhytjänteisestä ja päämäärättömästä kulttuuritahdosta, kun johtaja Vähäkankaalta ei löytynyt aikaa vastata kulttuuritoimittaja Sanna Kangasniemen kysymyksiin.

Olisiko nyt edustuksellisen demokratian aika ottaa selville, miksi kaupunki on ”haluton sitoutumaan Kanttilaan esimerkiksi EU:n tukirahahakuun osallistumalla”?

Pitkäjänteisestä Kanttilan säilytyskamppailusta ei ole puuttunut "savolaisia painotuksia", ja viimeistään Vähäkankaan vaikeneminen tuo näkyviin, mikä on Kuopion kaupungin todellinen tahtotila Minna Canthin kotitalon kunnostuksen suhteen.

Päivittelyn sijasta itse kukin voi liittyä Minna Canthin talo ry:n kannattajajäseneksi. Tilinumero: Pohjois-Savon Osuuspankki FI705 6000 5205 52368.

tiistai 8. joulukuuta 2020

Tunnustuksia | Jag var en italiensk storälskare


Kaskas kelminä

autobiografina minä laulan;

nyt katseeni saa levätä

lukijassa häpeämättä. Yksin

minä on alasti ajo-

koira, joka ei ehdi eikä tahdo

peitellä tunnustuksiaan

jälkiensä perässä juostessa.

 

Sinisten silmiesi katse

messukäytävällä, eikä mies

unohda sitä koskaan;

hän on italialainen rakastaja

puupukkien maassa.

Yksi katse ME, ja minä on hän

aatelismies, joka osaa sen

ja tekee sen eikä vaadi

uskollisuutta, vaan asiallista

hekumaa silloin tällöin.

 

(Johanna Holmström: Märta Tikkanen. Tyttö joka halusi juosta vetten päällä, Tammi 2020, suom. Maija Kauhanen, 364)

PS

Kirjailija Antti Hurskaisen mielestä elämäkerrassaan "Holmström (s. 1981) on haastatellut ja lukenut paljon eikä arkaile kirjoittaa omista kivuistaan". Kuten muutamissa muissakin aikamme tietokirjoissa, arkailukipujen varjosta nousee kysymys, kumpi on teoksen päähenkilö Johanna vai Märta Eleonora.  https://blogit.apu.fi/plainsongs/paihittamattomat/ 

perjantai 4. joulukuuta 2020

Katso eläintäni silmiin | L’animal que donc je suis

Pitkin lausein keskustelet

vaikenemalla. Häpeämättä

 

kuka saa nähdä minut alasti

on alasti paras. Katsot kuin kissa

 

ja koira, olen siis olemassa.

Onni, pohjaton on katseesi

 

petturin silmät, kun ajattelen

värinä.

keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Tilitysten aika | Bokskörd från 2020

Vuonna 2020 luettuja, selattuja ja lukematta jääneitä valtion kirjallisustoimikunnan jäsenille lähetettyjä proosateoksia. Vas. lasten ja nuorten kirjat, kuvasta puuttuvat runot.

"Linnulla [Hannu] on nyt lista. Se ei ole sellainen kuin hän kuvitteli. Hän on lukenut kirjoista vain kaksi. Kahdesta hän ei ole koskaan kuullutkaan… Hänestä tämä tilanne on lumoava, ja kiinnostava ja opettavainen.

’Niin sitä luulee tietävänsä, ja sit tulee nimiä, jotka merkittävän asiantuntijaraadin mielestä pitää tuntea.’

Hän miettii, miksi ei tunne Bertelliä [Ann-Luise] tai Hellsteniä [Ritva]. Pitäisikö siitä syyttää itseä vai muita? ’Muodostan käsitykseni median perusteella, ja sen, mitä some mulle algoritmien puitteissa työntää.’” (”Moi Lontoosta! Päätös on tehty.” Suomen Kuvalehti 27.11.2020, 34)

Onko raati tehnyt työnsä vilauttaessaan ehdokkaillaan, missä kuplassa itse kukin elää ja kuvittelee tietävänsä, mistä aikamme taiteessa on kyse?

Vaikka luen noin 150 työhuoneeseen postitettua kirjaa vuodessa – ja kirjastosta 1–5 viikossa, totuus tämänkin vuoden sadosta on jotain muuta. Pääasiassa seuraankin työkseni vain esseitä, proosaa ja runoutta.

Millainen oletettu on sitten näkijä, joka toteaa – kuten useamman kerran olen saanut lukea tänäkin vuonna: Tämä teos kuuluu ehdottomasti vuoden parhaisiin. Tai: Tässäpä romaani, joka kuuluu Finlandia-ehdokkaisiin.

Ja sitten on näitä lumoutuvia ihmeitä, kuten Hannu Lintu.

Entä Enni Mustonen, jonka kirjoja on lainattu eniten ja joka saa suurimmat tulot tekijänoikeusjärjestö Sanaston tilityksistä vuonna 2020? Onko nimimerkki Mustosen teoksia arvosteltu?

Jos ei ole, ketä muita kuin lukijoita esimerkiksi kulttuurisivujen portinvartijat palvelevat?

Entä toisin päin. Pitäisikö jatkuvasti supistuvan kulttuuri- saati kirjallisuustoimittajien populaation käyttää aikansa Sanaston tilitysten määräämässä järjestyksessä? Tuskin, tosin joku populisti saattaisi tuotakin vaatia.

"Vuoden 2019 proosateokset", yritys viime vuonna lukemieni kirjojen tilitykseksi  löytyy täältä