Saturday, April 21, 2018

Kirjallisuudentutkimus hajoaa käsiin | Deconstruction


Kirjan kunnosta päätellen sain lukea ensimmäisenä Kuopion kaupunginkirjastosta teosta Maamme romaani. Esseitä kirjallisuuden vuosikymmenistä (2017). Seuraava lukija saakin irtolehtipainoksen tutkimuksen hajotessa käsiin kertalukemisella.

Näin ollen suomalainen kirjallisuudentutkimus ei tähtää pelkästään länsimaisen metafyysisen ajattelun purkamiseen, vaan dekonstruoi myös fyysisesti paperiin sekä kiinnitettyä että kiintynyttä kirjoitusta. Niinpä Jyväskylän yliopiston Nykykulttuuriin tutkimuskeskuksen julkaisu 121 on saatavissa myös maksuttomana pdf-tiedostona.

Kuudentoista kirjallisuudentutkijan esseissä vain yhden lähteistä löytyy Markku Eskelisen teos Raukoilla rajoilla (2016), joka läpäisee koko Maamme romaanissa käsitellyn itsenäisyyden ajan suomenkielisen proosan osalta. Kysessä lienee tutkijoiden tunnustus Eskelisen teokselle, jonka sisäistäminen vaatii pitempiaikaista perehtymistä.

Toisaalta, koska Eskelinen ei ole mukana esseekokoelmassa, jään odottamaan hänen arvosteluaan kollegojen teoksesta. Taustaa mahdolliselle kritiikille löytyy Eskelisen blogista Raukoilla rajoilla, jossa hän kommentoi teoksensa vastaanottoa, ja täältä.

2 comments:

Maria said...

Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

Jouni Tossavainen said...

Lukijalle kiitos, tjt