Tuesday, December 10, 2013

Kuuden päivän juoksu | Six Day Run

Mika Taanilan teos Kuuden päivän juoksu Kiasmassa 1.11. - 2.3.2014. Tästä teoksen traileriin.
Queensin puistomailin kartta.
Jari Ehnroot: "Kaipaava askel" teoksessa Mika Taanila. Aikakoneita, Kiasma 2013, 99
Mikä saa tietokonemekaanikon juoksemaan pitkiä matkoja mieltä tyhjentäen ja hymyillen? Mitä Asprihanal Pekka Aalto ajattelee, kun takana on 1200 kilometriä?

Ehrnrooth lainaa Eliotia...
Asprihanal Pekka Aalto jätti päivätyönsä ja keskittyi ultrajuoksuun. Hän on Mika Taanilan Kuuden päivän juoksu -teoksen päähenkilö. Teoksen lähtökohtana on ajatusleikki ultrajuoksijoista tulevaisuuden tiennäyttäjinä, jotka haluavat puhdistaa itsensä stressaavan uraputken kuonasta ja teknologisesta elämäntavasta.

Elokuvassa Asprihanal Pekka Aalto osallistuu 34 muun kilpailijan kanssa Kuuden päivän juoksuun, jossa osallistujat juoksevat New Yorkissa
ja mestari Echartia...
mailin pituista rataa puistossa kilpaillen toistensa mutta myös itsensä kanssa.

Madridissa 2013.
”Pihdit puristuvat juoksevaisen takareisiin. Kivun ote. Hän tuntee rajan ja kosketuksen ja hyväksynnän. Eikä hänen mielensä enää valita vaan rakastaa sitä minkä se vielä jokin aika sitten toivoi päättyvän.” (Jari Ehrnrooth Kuuden päivän juoksu -teosta käsittelevässä tekstissään "Kaipaava askel")

Ehrnroothin kuvaamaa meditatiivista tasoa Taanilan lyhytfilmi ei tavoita kuin paikoitellen. Ensimmäisellä katsomiskerralla takovasti tappava musiikki luo nuo hetket toisella kerralla, mikäli korvat kestävät toisen 15 minuutin istunnon.Kaupungin äänet aaltoilevat yöt ja päivät, Circle iskee juoksijan katuun.

No comments: