Monday, November 21, 2011

Mikä on kun ei taidot riitä | Unable to 20

Runoilija Pekka Kejonen kuopiolaisessa muikkuravintola Sampossa 19.11.2011.

"Kirjailijan ei pidä olla nöyrä. Savonia on pienimpiä palkintoja, joita olen saanut ja se, jota inhoan eniten."  

(Runoilija Pekka Kejonen kirjallisuustapahtuma Kirjakantissa Kuopiossa 20.11.2011)


Savonia-palkintoraadin nimittää Kuopion kaupunginhallitus alueella toimivien puolueiden esittämistä ehdokkaista. Kirjakantin tulevaisuusseminaarisssa 20.11.2011 Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis piti raadin nimittämistapaa täysin poikkeuksellisena ja palkinnon arvoa alentavana. 

Viime vuosina puolueidensa kirjallisuusnäkemyksiä Savonia-raadissa ovat toteuttaneet:  Jaakko Kosunen kokoomus, Annukka Airaksinen demari, Elina Itkonen vasemmistoliitto, Matti Karttunen keskusta, Seppo Kononen perussuomalaiset, Varpu Puskala vihreät, Outi Turunen kristilliset ja Alpo Virtanen demari.

Kun yksikään raatilaisista ei osallistunut Kirjakantin jatkoa pohtineeseen seminaariin, tuli hyvin selväksi, minkä verran kuopiolaisen kirjallisuuden tulevaisuus kiinnostaa kulttuuria harrastavia puolueidensa jäseniä. Kaupungintalon vastaanotolla raati oli kyllä kuulemma hyvin edustettuna.

Ammattilaisista koostuva raati, joka voi tietysti olla -- ja toivottavasti koostuu -- muistakin kuin Savossa päin käyneistä, on parempi lähtökohta Savonialle ja Kirjakantille, mikäli yhteistyöllä halutaan jatkossa nostaa palkinnon arvoa. 

Esimerkiksi kolmihenkisen esiraadin ja yhden lopullisen päätöksen tekevän diktaattorin palkkaaminen tuskin tulee yhtään kalliimmaksi kuopiolaiselle veronmaksajalle kuin nykyisten poliitikkojen edustuskulut.

6 comments:

Markku Räisänen said...

hei,

mikä on kun taidot ei riirä? Pane nuo palkintoraadin jäsenten puolueet oikein.

Anonymous said...

Markku hyvä kun huomasit, mutta käsittääkseni nämä puoluekannat edustavat raatilaisten kaunokirjallista makua.

Markku said...

Mutta kun eivät osu noinkaan ajateltuna ns. oikeassa elämässä. Olkoon siis kaunokirjallisuutta.

Anonymous said...

Anteeksi Markku, piti sanomani, että kannat edustavat raatilaisten parlamentaarista kaunokirjallista makua, kuten pj. esittää täällä:
http://areena.yle.fi/player/index.php?clip=1321627971327&language=fi

Markku said...

jos Anonymous esittäytyisi, kun tuttavalliseksi on heittäytynyt

Jouni Tossavainen said...

Samaa toivon minä.

Ja epäilen A:n hyvin puolustelevistä kommenteista huolimatta Markun olevan oikeassa ainakin sen suhteen, että A. Airaksinen edustanee demarilukutaidon sijasta ehkä enemmänkin kristillistä parlamentarismia.

Markku, jos varmistat tämän vielä, ja ehkä haluat korjata joitakin muita puoluekantoja, niin teen tarvittavat muutokset blogiin ohjeittesi mukaisesti, tjt