perjantai 5. elokuuta 2011
Runoilijan piinapenkki | From Hanko to The South
"Runoutta seuraaville suurten kustantamojen linjaukset ovatkin alkaneet näyttää yhä naurettavimmilta. Kirjallisuuden portinvartijoina seisovat instituutiot roikkuvat 50 vuotta vanhoissa standardeissa - ne ovat kuin kristillisdemokraatit Setan bileissä."
"Vakavia uusiin kustantamoihin liittyviä ongelmia ilmeni ensimmäisen kerran vuoden 2010 Runeberg-kilpailussa, josta Kirjailijaliiton vaatimuksesta pudotettiin sekä poEsian että ntamon kirjat omakusteina pois."
"Kirjallisuutta varjelevat instanssit keräävät päällensä pölyä ja hometta ja kieltäytyvät uudistumasta niin kauan kuin pystyvät pitämään pystyssä kulissia, joka näyttää kattavan koko kirjallisuuden. Kirjailijaliitto onkin vaarassa tehdä Variksen (Tuula-Liina) määrätietoisen piittaamattomuuden johdosta historiallisen virheen."
"Kysyessäni keväällä 2011 Helsingin Sanomien tuoreimmista linjauksista Majander (Antti) kertoi tilanteen olevan käymistilassa, ja että raati määrittelee kilpailuteokset vastaisuudessakin tapauskohtaisesti. Hän painotti markkinoinnin roolia, joka tarvepainatteissa ja varsinkin ntamossa on kirjailijoiden itsensä vastuulla."
"Hannu Harju siivoaa Tammelta lahjakkaita runoilijoita yhden toisensa perään. Käytännössä ainoat jäljellä olevat yleiskustantamot ovat Otava ja Teos, joiden niidenkin sisällä runous henkilöityy vain yhteen kustannustoimittajaan. Suomalainen runous onkin tällä hetkellä kirjallisuuden vakiintuneissa rakenteissa Antti Arnkilin ja Silja Hiidenheimon käsissä. Jotta tämäkään tilanne ei vaikuttaisi liian ruusuiselta, ovat Teoksen runokirjat kulkeneet viime ajat alamäkeä."
(Aleksis Salusjärvi: "Onko 2000-luvun runous kirjallisuutta?", essee Nuori Voima 2 / 2011 (Runous) s 16-19)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Nuoressa Voimassako nuo sitaatit ovat. Pitäisi käydä jostain hakemassa ko lehti; lopetin sen tilauksen monta vuotta sitten kun yksi touhtunut runoilija tuli "paljastamaan" Nuoren Voiman läpilahoksi. Uskoin enkä enää maksanut tilausta. Pitäisi joskus uudistaa.
Jälkeenpäin ilmeni että ko runoilija oli ollut eri mieltä silloin NV lehden kanssa siitä
että kuinka laajasti hänen neronleimauksiaan ja miten siellä julkaistaan, kai. (Ei julkaistu kai mitään?) Uskoin kaveria ja kun toisaalta piti ja pitää karsia muutenkin kaikkea mitä postilaatikosta maksullisesti tippuu...
Tulossa uusi karsintakierros kun lehtien ALV alkaa nostaa hintoja pilviin. Hesariko ensin?
Tuosta Ntamon vihasta hieman yllätyin, en tiennyt sen noin aggressiivista ja voimakasta olevan.
Mutta nyttenhän Södikkaa ei oikeastaan enää ole, eikös se ole Ruåttalaisten kynsissä sekin?
Millä perusteella ulkomaalaisen pääoman hallussa olevan kustantamon kirjoille voidaan antaa suomalaisia apurahoja lainkaan?
Tervehdys Juhani,
jo vain piti liittyä NVL:n jäseneksi, jotta sain tuon lehden muutaman euron halvemmalla. Runous-teema kiinnosti kirjastossa niin, että oli hankittava omaan hyllyyn, mutta Kuopiossa noita hankintapaikkoja varsin harvassa. Toivottavasti nähdään Poetiikkakonferenssissa, jossa tärisen vartin aiheesta "Vain sivullinen kuulee, kuinka metsä puhuu". Turussa ainakin messuttelujen aikaan,
tjt
Lähetä kommentti