Thursday, April 9, 2009

Kuka sammutti valot? | What to Do About the Criticism

Kritiikin kuolemasta keskusteltiin journalistien Mediapäivillä 3.4. Helsingissä keskustelu jatkuu Kritiikin päivänä 25.4.2009.

Kulttuurijournalismin kuningasjätkä Erkka Lehtola kuoli 14 vuotta sitten. Kuka muistaa hänet, entä työmyyrät Seppo ”Mätämuna” Heikinheimon ja Jukka Kajavan? Kulttuurisivujen eläviä eläkkeelle jääneitä legendoja ovat vaikkapa Aarre Huuskonen, Anja Penttinen, Kaisu Mikkola ja Pekka Tarkka.

Nämä työnsankarit rakensivat kultuuriosastot, joiden nykyisiä sivuntäyttäjiä kustantaja Niklas Herlin nimittää lahjotuiksi ”vallan kahvan lutkuttajiksi” (Uusi Suomi 2.3.).

Päätoimittaja Matti Apunen kävi oppi-isänsä Lehtolan haudalla ja innostui kuten Herlin. Aamulehdessä 21.3. Apunen kirjoitti: ”Kulttuurijournalismi ei tuota enää uutisia, vaan sisäsiistiä sanailua... Kulttuurijournalismi ei ole enää vastavoima. Se on säyseä taiteen sisäinen osasto, joka tuottaa kritiikkipalveluja.”

Herlin-Apusen ripistä kuohahti kisma kriitikkopiireissä, mikä lienee ollut tarkoituskin. Kerrankin palataan siihen 80-luvun porvarilehtien kulta-aikaan, kun Uusi Suomi ja Aamulehti tarjosivat vaihtoehdon Helsingin Sanomille...

(jatkuu... Savon Sanomat 9.4.2009)

Kulttuurikritiikistä keskustellaan jälleen Helsingissä Kritiikin päivänä 25.4.2009.


No comments: