tiistai 28. huhtikuuta 2009
Urheilukeskustelu 3 | PEN & The Future of Bodies
"Melko vähälle huomiolle on jäänyt viime aikojen kenties vakavin kotimainen ilmaisuvapauden riisto. Oululainen perheenäiti pahoinpideltiin Helsingin Pasilassa, koska hänellä oli yllään kotikaupunkinsa jääkiekkojoukkueen fanipaita. Tekoon syyllistyivät helsinkiläisjoukkueen kannattajat.
Vallitseva kehno taloussuhdanne saattaa olla koventuneen yhteiskunnallisen tunnelman selitys. Vaan ei oikeutus."
LAURI OTONKOSKI
Suomen PENin puheenjohtaja
lauantai 25. huhtikuuta 2009
Nettikeskustelu 2 | Google & The Future of Beings
keskiviikko 15. huhtikuuta 2009
Nettikeskustelu | Google & the Future of Human Beings
"Mutta miksi itse käytän mieluummin nimimerkkiä? Siksi, että pelkään sukulaisten ja tuttavien lukevan, mitä olen kirjoittanut", kirjoitti nimimerkki waterloo täällä.
Kiitos perustelusta, joka sattuu kohdalle jokaiselle, mikäli kynällä kyntää taikka erehtyy suutaan avaamaan. Nimeäminen tappaa kohteensa, kuten Heidegger kirjoitti, ja kun tähän lisätään vielä tuttavien ja sukulaisten pelko, keskustelun mahdollisuus kuristuu ja kutistuu liki kuulumattomiin.
Siksi on valittava toinen tie. Pelon, salailun, väistelyn ja siitä väistämättä juontuvan valehtelemisen sijasta, keskustelu voisi onnistua paremmin kasvokkain, mikä netissä tarkoittaa ihmisen nimeä; kasvot ovat ihmisen aurinko ja ilman kasvoja ei ole ihmistä.
Tämä teoriasta. Kymmenkunta vuotta sitten olin mukana nettilehti Kiiltomadon toimituskunnassa, jossa pyrimme siihen, että kaikenlaisen avoimuuden kautta tekijöiden eli kirjailijoiden ja kriitikkojen ja heidän lukijoidensa keskustelu onnistuisi. Se onnistui aikansa, sitten nimimerkkien suojassa häiriköinti ylitti lain mukaisen syyttämiskynnyksen, ja toimitus joutui rekisteröimään kirjoittajat.
Hetkinen taas keskusteltiinkin niin, että kasvot tunnisti ihmiseksi huolimatta karvaisista käsistä. Sitten palattiin vanhoille laduille, ja nykyinen toimituskunta näyttää lopettaneen koko Kiiltomadon keskustelupalstan.
Näistä syistä ja tällä kokemuksella en haluaisi jatkaa nimimerkkien kanssa keskustelua, joten jatkossa pitää etsiä sellaisia kirjoittamisen paikkoja, joissa tunnistan ihmisen ihmiseksi. Sukulaisten ja tuttavien pelko on inhimillistä, mutta mitä se kertoo ihmisestä ja hänen tulevaisuudestaan -- tai ehkä waterloo on juuri sen takia nimimerkkinsä valinnut?
torstai 9. huhtikuuta 2009
Kuka sammutti valot? | What to Do About the Criticism
Kulttuurijournalismin kuningasjätkä Erkka Lehtola kuoli 14 vuotta sitten. Kuka muistaa hänet, entä työmyyrät Seppo ”Mätämuna” Heikinheimon ja Jukka Kajavan? Kulttuurisivujen eläviä eläkkeelle jääneitä legendoja ovat vaikkapa Aarre Huuskonen, Anja Penttinen, Kaisu Mikkola ja Pekka Tarkka.
Nämä työnsankarit rakensivat kultuuriosastot, joiden nykyisiä sivuntäyttäjiä kustantaja Niklas Herlin nimittää lahjotuiksi ”vallan kahvan lutkuttajiksi” (Uusi Suomi 2.3.).
Päätoimittaja Matti Apunen kävi oppi-isänsä Lehtolan haudalla ja innostui kuten Herlin. Aamulehdessä 21.3. Apunen kirjoitti: ”Kulttuurijournalismi ei tuota enää uutisia, vaan sisäsiistiä sanailua... Kulttuurijournalismi ei ole enää vastavoima. Se on säyseä taiteen sisäinen osasto, joka tuottaa kritiikkipalveluja.”
Herlin-Apusen ripistä kuohahti kisma kriitikkopiireissä, mikä lienee ollut tarkoituskin. Kerrankin palataan siihen 80-luvun porvarilehtien kulta-aikaan, kun Uusi Suomi ja Aamulehti tarjosivat vaihtoehdon Helsingin Sanomille...
(jatkuu... Savon Sanomat 9.4.2009)
Kulttuurikritiikistä keskustellaan jälleen Helsingissä Kritiikin päivänä 25.4.2009.
tiistai 7. huhtikuuta 2009
Kallion kuusi | The Stonesbruce
kuusilta,
ne tietävät kaiken,
syleilevät mielesi
tummiin tarhoihinsa,
pyörittelevät kysymystä
tuuheassa, humisevassa pesässään,
käsivarsilta käsivarsille,
nojaavat korkeat päänsä yhteen,
tanssivat hitaana rivinä tuuleen raakaa laakaa vastaan
ja toivottavat tervetulleeksi, menneeksi kaiken, kaiken,
eivät povaa mitään, sano turhaa sanaa,
silkkaa syvää, tähdellistä kohinaa:
kysy kuusilta, ne tietävät, kätkevät kaiken
(Helena Kallio: Kalarakastaja, Teos 2009, s. 41)