keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Tilitysten aika | Bokskörd från 2020

Vuonna 2020 luettuja, selattuja ja lukematta jääneitä valtion kirjallisustoimikunnan jäsenille lähetettyjä proosateoksia. Vas. lasten ja nuorten kirjat, kuvasta puuttuvat runot.

"Linnulla [Hannu] on nyt lista. Se ei ole sellainen kuin hän kuvitteli. Hän on lukenut kirjoista vain kaksi. Kahdesta hän ei ole koskaan kuullutkaan… Hänestä tämä tilanne on lumoava, ja kiinnostava ja opettavainen.

’Niin sitä luulee tietävänsä, ja sit tulee nimiä, jotka merkittävän asiantuntijaraadin mielestä pitää tuntea.’

Hän miettii, miksi ei tunne Bertelliä [Ann-Luise] tai Hellsteniä [Ritva]. Pitäisikö siitä syyttää itseä vai muita? ’Muodostan käsitykseni median perusteella, ja sen, mitä some mulle algoritmien puitteissa työntää.’” (”Moi Lontoosta! Päätös on tehty.” Suomen Kuvalehti 27.11.2020, 34)

Onko raati tehnyt työnsä vilauttaessaan ehdokkaillaan, missä kuplassa itse kukin elää ja kuvittelee tietävänsä, mistä aikamme taiteessa on kyse?

Vaikka luen noin 150 työhuoneeseen postitettua kirjaa vuodessa – ja kirjastosta 1–5 viikossa, totuus tämänkin vuoden sadosta on jotain muuta. Pääasiassa seuraankin työkseni vain esseitä, proosaa ja runoutta.

Millainen oletettu on sitten näkijä, joka toteaa – kuten useamman kerran olen saanut lukea tänäkin vuonna: Tämä teos kuuluu ehdottomasti vuoden parhaisiin. Tai: Tässäpä romaani, joka kuuluu Finlandia-ehdokkaisiin.

Ja sitten on näitä lumoutuvia ihmeitä, kuten Hannu Lintu.

Entä Enni Mustonen, jonka kirjoja on lainattu eniten ja joka saa suurimmat tulot tekijänoikeusjärjestö Sanaston tilityksistä vuonna 2020? Onko nimimerkki Mustosen teoksia arvosteltu?

Jos ei ole, ketä muita kuin lukijoita esimerkiksi kulttuurisivujen portinvartijat palvelevat?

Entä toisin päin. Pitäisikö jatkuvasti supistuvan kulttuuri- saati kirjallisuustoimittajien populaation käyttää aikansa Sanaston tilitysten määräämässä järjestyksessä? Tuskin, tosin joku populisti saattaisi tuotakin vaatia.

"Vuoden 2019 proosateokset", yritys viime vuonna lukemieni kirjojen tilitykseksi  löytyy täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti