maanantai 16. helmikuuta 2015

Lentävä esikoinen | Savon Sanomat

Kannen piirros:
Ville Pirinen. 
Jussi Seppänen
Kymmenottelu
WSOY 2015, 171 s.

Kymmenottelun ensimmäinen laji on 100 metrin juoksu, ja jos ensimmäisen novellin nimi on "Bolt", niin ratahan on yhtä etusuoraa jokaisen yleisurheilufanin sydämessä. Mutta mihin maaliin kaatuu Jussi Seppäsen ensinovellin ensimmäinen lause: "Miljoonat katsojat leijuvat kaupungin yllä."

Kertojana ei ole ME-mies Usain Bolt, Zeus eikä Jumala, vaan viimeisten aikojen kaikkitietävin kertoja tv-kamera, sillä "olympialaisissa kamera näkee kaiken" ja "suuret kilpailut eivät tapahdu millään paikkakunnalla vaan televisiossa".

Yhdellä lauseella Seppänen on ylittänyt penkkiurheilijan ja toisella hän todistaa kiteyttäjän lahjansa, jotka kotikentillä vertautuvat lähinnä Tuomas Kyröön ja Miika Nousiaiseen. Kumpikin humoristi on kirjoittanut romaanin yleisurheiluun liittyen, mutta urheilunovelleja ei ole nähty turhan usein sitten ensimmäisen kokoelman. Yrjö Halmeen Susimiehiä ilmestyi 1923, Pentti Haanpään urheilujutut koottiin 1956 ja Jukka Pakkasen futisnovelleja julkaistiin 1987.

Kymmenottelun ensilauseen 'kaiken yllä leijuminen' liittyy myös seuraaviin lajeihin. Pituuteen ja korkeuteen hetken 'leijuminen' kuuluu luonnostaan, mutta myös kiekonheittäjän viidennessä yrityksessä kiivetään 9. kerrokseen ja 13. kerroksessa kuulantyöntäjä pääsee 'kaupungin ylle'. "Ikaroksessa" sulavia siipiä rakennetaan trampoliinilla, ja Seppäsen komein kaari leijutaan novellissa "Kaiken yläpuolella".

Seppäsen seiväs osuu kuoppaan eikä rima tärise, kun miehinen sankari ylittää kauppakeskus Sellon. Uros on Seppäsen tarinoiden päähenkilönä neljä kertaa useammin kuin naaras, mutta portaita alhaalta ylöspäin lakaiseva nainen tekee miehestä seiväshyppääjän. "Eihän noin voi toimia", mies ajattelee ja alkaa sitten toimia.

Kiipeämällä, hyppimällä ja lentämällä mainoskirjainten varassa Sellon huipulle sankari ottaa markkinavoimat haltuun toisin kuin vaikkapa kapitalismin kylmiä tassun jälkiä kauhistelevat runopojat niin tänään kuin 60-luvulla: "Yksikään logo ei vartioi häntä enää, järjellä mahdottomaksi tulkittu tavoite on suoritettu."

Kun kuulassa, kiekossa ja keihäässä on kuusi yritystä, kymmenestä lajista kertyy 25 kertomusta. Kaikenlainen urhoilu läpäisee jutut, kuten urheilu läpäisee koko yhteiskunnan niin, että sitä ei pitäisi jättää lätkäsällien varaan. Teemujen, tv-harkimoiden ja muiden F1-luokan liikkumattomien liikuttujien vastapainoksi kuulostaa liki kuolemattomalta viimeisen novellin ”Kuoleman kierroksen” repliikki, jonka huokaisee noin 70-vuotias Martti 1500 metrin aluksi:

"Jaaha. Metri juostu ja eväät syöty."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti