"Viime syksynä metelöin Kirjain-lehden Perkele-palstalla siitä, miten maakuntalehtien kulttuurisivuja kuopataan. Esimerkiksi Savon Sanomissa kulttuuritoimitusta pienennettiin kahdella toimittajalla samaan aikaan, kun etusivun jutuiksi nostettiin Susanna Sievis -tyyppistä julkkukirjallisuutta.
Nyt on vedettävä sanojaan takaisin, ainakin kirjallisuuden suhteen. Nimittäin viimeisen puolen vuoden aikana SS:n ja Keskisuomalaisen yhteistyöllä on julkaistu enemmän kirja-arvosteluja kuin Helsingin Sanomissa, ehkä jopa tarkemmalla seulalla kuin Turun Sanomissa, jonka arvosteluja on helppo seurata netin kautta.
Aamulehtihän menetti mahdollisuutensa valtakunnallisena vastapainona Hesarille, kun sen netti tuli maksulliseksi. Kalevankaan netissä kulttuuriin ei törmää ensimmäisenä toisin kuin Turun Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa, ja kesäkuun 2008 alusta lähtien tilannetta on korjannut Kritiikkiportti.
Määrä ei tietysti kerro laadusta, mutta Väli-Suomen lehtien suunta on kuitenkin toinen kuin oletin. Iltalehdestä tullut SS:n uusi päätoimittaja Jari Tourunen näyttää uhraavan sentään muutaman euron kulttuurille, vaikka hänen isäntänsä on ollut ennen muuta emoyhtiö Keskisuomalaisen taloudesta hyvää huolta pitänyt päätoimittaja Erkki Laatikainen.
Jos Laatikainen kesti avustajabudjetin lihottamisen kirja-arvostelujen osalta, niin sitä voisi olettaa myös KSML:n uudelta päätoimittajalta Pekka Mervolalta. Jo nuoremman ikänsä puolesta Jyväskylän ja Kuopion kollegoiden luulisi ymmärtävän toistensa kieltä.
Toisaalta nuoruus ei takaa viisautta, jota pitkäjänteinen kultuuriviljelys vaatii. Arvostelueuron satoa ei korjata kvartaalissa. Arvostelijaan on sijoitettava vuosia, ennen kuin lukija voi nojata häneen.
JOUNI TOSSAVAINEN
(Kirjoittaja on kuopiolainen kirjailija, joka avustaa Savon Sanomia.)"
(Kritiikin Uutiset 3/2008)
Nautiskelen tuosta viimeisestä kommentista, jossa kerrot, että arvostelijaan on satsattava vuosia, jotta hänestä kehkeytyy Arvostelija.
VastaaPoistaUskon tuohon, että kritiikit paranevat ajan kanssa, harjoittelemalla, ihan kuin muutkin tekstit jalostuvat.
Arvostelija nauttii pientä palkkaa, joten intohimo on se, mikä ajaa kirjoittamaan arvosteluja. Tämä intohimo pitäisi valjastaa (ei sovi tähän ollenkaan tuo verbi)kulttuurille (kuka valjastaisi?), jotta teoksista voitaisiin lukea intoutuneita, lukemaan innostavia arvioita.
Tarvitsemme esilukijoita, koska teoksia tulee niin paljon, että moni hautautuu ilman kannustavia ja kriittisiäkin ääniä. Ja esilukijat tarvitsevat sytykettä paloonsa tai ainakin palstamillimetrejä.
;) pia-kristiina
Arvostelijaan, kuten jokaiseen hyvään kirjoittajaan, kannattaisi nyt investoida nimenomaan sanomalehdissä, jos ne aikovat pysyä hengissä.
VastaaPoistaKun uutiset luetaan jo nyt netistä, mitä tehtävää sanomalehdelle jää, jos se ei pysty luomaan parempaa kirjoitusta eli luomaan syvempia synteesejä maailman tapahtumista, mikä onnistuu vain luojansa korvien välissä,
tjt
"maailman tapahtumista", po. maailman tapahtumisesta,
VastaaPoistatjt